Fietsen door WALLONIË

 langs de UNESCO WERELDERFGOED route

Van 27 Juni tot 3 Juli 2021

VOORAF

Deze route stond geadverteerd in het magazine “Op Weg” van de Grote Routepaden Organisatie; cultureel en industrieel erfgoed van Wallonië vanop de fiets ontdekken en daarbij een voor ons vrij onbekend deel van België doorkruisen klonk aantrekkelijk!

De route start in Tournai (Doornik), eindigt zo’n 500 km verder in Blégny en wordt in elf etappes beschreven op https://walloniebelgietoerisme.be/. (De GPS routes zijn er ook op te laden).  Onze bedoeling van de rit was vooral om door mooie landschappen, dorpjes en stadjes te fietsen en hier en daar wel eens een site te bezichtigen. Daarom besloten we de afstand in 7 dagen te doen (zie statistieken hieronder) zonder veel geplande bezoeken. En met de trein terugkeren vanuit Luik.

 We vertrokken van thuis (Oudenaarde) en langs de Schelde naar het startpunt – 41 km. We fietsen met klassieke touring (trekking) fietsen met elk 7-8 kg bagage en we overnachtten in hotelletjes aangeraden door de organisatie, want “fiets (er) vriendelijk”.   

DE ROUTE

Statistieken van de route zijn hier te downloaden

DAG 1: Van TOURNAI naar MONS, 70 km, 3h39’ rijden, 210m klimmen

De route begint met weidse Henegouwse landschappen tussen Merlin en Hollain met daarna fietspaden langs kanalen (Nimy-Peronnes en Nimy-Blaton). Die worden verlaten in Bernissart om belangrijk industrieel erfgoed van de Borinage te laten zien. Je krijgt er al een eerste idee over en voeling met hoe het leven er voor de mijnwerkers en andere arbeiders tot nog vrij recent was.

Met als orgelpunt het paternalistische maar verlichte experiment van Le Grand-Hornu waar geprobeerd werd een aantrekkelijke woon- en werkgemeenschap te bouwen om zo ook voldoende arbeidskrachten aan te trekken. (en patronale controle te behouden…!) Deze site heeft als architecturale blikvanger het ovaalvormige binnenplein. 

Tussen Hensies en Thulin komt een vervelend stuk en word je er aan 120km/h voorbij geraasd. Gelukkig heeft Thulin een bakkerijtje (aan de kerk) met schitterend traditioneel gebak!

De kathedraal en het Belfort van Mons wenken al vlug door de plooien van het landschap heen.

Overnacht in Martin’s Dream voor 141 € incl ontbijt; goed. Gegeten in Io Roberto; zeer goed.

DAG 2: Van MONS via BINCHE naar THUIN: 41 + 33 km; 2h44 + 1h46 op de fiets; 293+152m klimmen 

In Hyon nog even omkijken om de torens van Mons majestueus boven het landschap te zien uitsteken! Tot Thieu krijg je een heel gevarieerd menu aan omgeving en woonwijken met een verschrikkelijk stuk weg vóór Harvé.

Vanaf Strépy komt een klein maar schilderachtig stukje Vieux Canal du Centre met nog werkende scheepsliften (voor plezierbootjes, nu) en kan je je even langs het Canal du Midi wanen (zonder de platanen dan). Direct erna passeer je een ander sociaal experiment: Bois-du-Luc. De in verval geraakte huisjes worden nu opgeknapt. Het EK voetbal was in volle zwang; er hingen bijna evenveel Italiaanse vlaggen als Belgische door de ramen…

De markt van Binche nodigt uit tot minstens een koffie!

Richting Thuin gaat het eerst op een oude spoorlijn, de Ravel 108 tot in Erquelinnes (RAVel: Réseau Autonome des Voies Lentes). Daar werd het wat spannend omdat het pad naast de Samber heraangelegd werd en er (natuurlijk) geen goeie déviation aanwijzingen stonden en we verplicht werden een eindje de N561 te volgen. Maar van Sars-La-Buissière kwam het goed met een zalig pad in een bekoorlijk landschap langs de rivier.

In Lobbes, 2km vóór Thuin afgereden naar Le Relais de la Haute Sambre (daar is wel een klimmetje voor nodig): een pretentieloos maar rustig gelegen en vriendelijk provinciaal vakantieverblijf; kamer met ontbijt voor 107€ (fietsen kunnen in de kamer); zeer goed! Diner in Brasserie Les Bonniers (Chez Ahmed), couscous in couleur locale. Goed!

DAG 3: Van THUIN via CHARLEROI naar DINANT: 29km + 51km, 1h40’ + 1h59’, 115m + 207m klimmen

De dag begint met eenzelfde liefelijke route langs de Samber met hier en daar een idyllisch sluisje met huisje en de Abdij van Aulne als blikvanger.  Maar de GPS stuurde ons weg van het pad langs de rivier in Landelies en steil omhoog, om onbekende redenen, tenzij misschien voor een silex mijn van de Samber? Daarom vonden we het ook raar dat de brochure deze etappe als een relaxte familieactiviteit ziet…??!! 

Vanaf het moment dat je de Samber weer bereikt aan een gedrocht van een elektriciteitscentrale, verandert het landschap drastisch: om in dezelfde woordenschat van de organisatie te blijven: van bucolisch naar sardonisch. Niet direct een omgeving om er een zondagnamiddag tripje met de kinderen in te maken…!

Net na Marchienne-au-pont werd het echt beklemmend met zelfs een koelbrug boven de route die met slijpschijven werd aangepakt, overal bergen roestig metaal die wachten om gerecycleerd te worden of industriële installaties die het nooit tot archeologie zullen brengen.  En dit tot net vóór de brug aan Charleroi Gare Sud waar de weg was afgezet…voor de tegengestelde richting. Toen daagde het voor ons dat we dat stuk helemaal niet hadden mogen doen… Gelukkig konden we de omheining een stuk openduwen en er onze fietsen door wringen; zo moesten we niet rechtsomkeer maken… Achteraf vonden we uit dat dit stuk “balade Charleroi-Marchienne-au-Pont” wordt genoemd”… Waarlijk Dickensiaans.

Gelukkig toont de noorderkaai (Quai Rimbaud) wat verder hoe een buurt kan opgewaardeerd worden.

Maar de route blijft toch eerder somber tot aan Tamines waar een supermarkt langs de route je opwacht voor lunch…

Daarna eventjes door de stad en een kuitenbijter op een stuk drukke weg om dan vanaf Falisolle op een van de mooiste Ravels van Wallonie te komen (L150A)! Vals plat (1-2% omhoog) tot in Mettet, dan een gestage afdaling tot in Anhée met fietsrails als attractie. Vanaf hier begin je je ook in de Ardennen te voelen: door feeërieke bossen, langs imposante rotsformaties en huizen in massief gesteente…  

Geslapen in het gezellige Hotel Les Jardins de la Molignée in Anhée, 121 € inclusief ontbijt. Zeer goed! Diner in de gelijknamige Brasserie aan de overkant (maar andere eigenaar), ok.

DAG 4: van DINANT via CINEY naar DURBUY: 17km + 41km, 1h05’ + 2h11’, 288m + 374m klimmen.

Eerst nog even langs de Maas naar Dinant (7km) en langs Adolphe Sax om dan aan de Abdij van Leffe de golvende route naar Ciney te beginnen. Het hoogste punt bereik je in Sovet met daarna een gevaarlijk stuk tot in Ciney.

Hier geldt hetzelfde als op het platteland in Frankrijk (En eigenlijk overal…!) : het grootste gevaar op de weg zijn bestelwagens van koerier bedrijven en van vaklui! De eersten moeten zo vlug en zo veel mogelijk pakjes leveren en de laatsten zijn altijd al te laat voor de afspraak waar ze naartoe aan het koersen zijn…! Ook best de routes vermijden wanneer iedereen naar huis snelt voor de lunch of bij het einde van de werkdag….  

Het is ook duidelijk dat de persoon die de route in de brochure en website heeft beschreven nooit zelf de route gefietst heeft. De etappe van de dag ervoor kreeg een twee als “moeilijkheidsgraad” mee (207 m klimmen op 51km) die van vandaag wordt beschreven als makkelijk terwijl er toch wel enkele stevige beklimmingen voorgeschoteld worden (288m op een afstand van 17km).

Het marktje van Ciney is best gezellig en biedt tal van “ravitailleringsmogelijkheden”.

De namiddag wordt stevig vanaf Bois-et-Hornu en na Chardeneux maar ook met misschien wel de mooiste vergezichten van de hele route! In de diepste plooi van het landschap aan de Ourthe vind je Durbuy dat om de verkeerde redenen beroemd is geworden. Maar het blijft een sympathiek stadje – officieel het kleinste van Belgie? – hoewel de Sanglier en bijbehoren er de helft van innemen.

Overnacht in het sympathieke Hotel La Librairie (110 € met ontbijt), goed. Gegeten in Le Fou du Roy, goed.

DAG 5: Van DURBUY naar SPA: 64km, 4h07’ in het zadel, 762m klimmen

De koninginnenrit van de route, zeker qua klimmen. Noteer dat de brochure er een wandeling wil van maken door aan te raden er 10 uur voor uit te trekken…(?!)

De ochtend begint prachtig langs de Ourthe! Tussen Bomal en la Domaine de Palogne loopt een heel stuk op onverhard dat enorm drassig was geworden door de aanhoudende regens; plus net vóór la Roche des Corneilles was een eindje van het pad onder water gelopen door een uit de oever getreden Ourthe. Als je niet elektrisch rijdt en ten minste met 2 bent kan je de fiets en bagage de hoger gelegen berm opdragen (de wortels van de omgevallen boom als opstapje gebruiken) en door het bos de route een 200meter verder hernemen…! (een vaag pad door de bomen wijst er op dat dit wel meer gebeurt…!)

Je blijft de Ourthe volgen langs Comblain-la-Tour (ooit de evenknie van Jazz Bilzen) en verlaat ze in Comblain-au-Pont (met fraai centrum en veel lunch mogelijkheden). Je zal de rivier nog eenmaal tegenkomen wanneer ze in Luik in de Maas uitmondt.

Van dan af begint het labeur naar Fraiture en Rouvreux maar in een prachtig golvend landschap. Vóór Deigné warm je nog even de kuiten op om erna de stukken buiten categorie te bedwingen. Voor Vert-Buisson volgt een lang stuk op onverhard waar je zeker stevige banden voor kunt gebruiken!

Hoog op het plateau tussen bossen bots je er ineens op enkele onverwachte bewoners: ooievaars (cigognes) op zoek naar lekkers in de drassige weiden. Blijkbaar zijn er altijd wel enkele te vinden daar!

Net vóór Spa in Creppe heeft de route nog 2 vervelende klimmetjes op stukgereden weg in petto om het contrast met Spa er alleen maar groter op te maken! Je komt er aan op de Place Verte voor je verdiende koffie en pannekoeken!

Geslapen in Hotel La Reine (115€ inclusief ontbijt), goed. Gedineerd (past hier beter dan “gegeten”) op het terras van La Tonnellerie, gelegen in het wat mondainere gedeelte van de stad dat zijn glans heeft weten te bewaren.  Zeer goed!

DAG 6: Van SPA via WAIMES naar MONSCHAU (Montjoie): 41km + 27km, 2h29’ + 1h38’, 528m+258m

Een prachtige dag fietsen die begint op het biljartlaken dat Ravel44 heet en waarvan de kwaliteit van het asfalt die van het racecircuit ernaast overklast! Dit met een gestage 15km klimmen tot de zalige afdaling naar Stavelot (waar je net ervóór afslaat).  In Malmédy kan je lunch kopen langs de route en picknicken erna. Koffie in Waimes.

In Waimes kom je op de koningin aller fietsroutes: de Vennbahn, één van de eerste en langste oude treintrajecten geconverteerd als fietsroute. Geniet er vooral van het unieke hoogveenlandschap!

Overnacht in het pittoreske Monschau waar je even steil moet voor afdalen (en de dag erna weer omhoog….), in Hotel Royal voor 79 € inclusief ontbijt. Goed! Gegeten op het terras van het sympathieke Alt Montjoie restaurant/hotel. Specialiteit: Schnitzel in allerlei bereidingen, maar met Monschau Senfsauce als beroemdste en evident, de lekkerste!

DAG 7: Van MONSCHAU via RAEREN naar LUIK: 29km + 69km, 1h34’ + 3h45’, 89m + 418m klimmen

Terug op het Veenplateau en op gemiddeld 500m boven de zeespiegel tot aan het gerestaureerde kasteel met keramiek museum in Raeren waar je rechtover een gezellig cafeetje vindt.

We besloten toen door het onzekere weer om de RavelL38 tot Luik te blijven volgen en niet meer naar Blégny af te slaan.

Tot Kelmis gaat het op en neer en dikwijls op een wegdek dat die naam niet meer “dekt”. Gelukkig loopt de Ravel vanaf Hombourg als op een vloeitje, maar lichtjes klimmend tot Aubel. Hier zie je waar de beroemde Luikse appelstroop wordt gemaakt (niet zó geruststellend…); een zalige afdaling tot Clermont alwaar het weer klimt…. Gelukkig heeft Herve een uitnodigend Streek en Toerisme kantoor langs de route neergezet om de streekspecialiteiten en vooral de bieren aan de man te brengen.

Van hier af gaat het daarom meer gezwind en goed aangegeven naar beneden tot waar de Ourthe je in Luik brengt en je langs La Boverie de grootsheid van de stad kunt aanschouwen.

Overnacht in hotel Mercure, (126 € met ontbijt, in de tuin), goed. Gegeten op terras van Le Lazeez 2, Libanees op de Place du Marché, zeer goed!

De dag erna de trein vanuit het imposante Liège-Guillemins (architect Santiago Calatrava) naar huis: op 2 uur even ver als wat je de 7 dagen ervoor hebt gefietst, surreëel!

CONCLUSIES

  1. Als fietstocht alleen al een aanrader! Zeker wanneer je Wallonië nooit de aandacht hebt gegeven dat het verdient!!  Het is er nog mooier dan je je ooit had voorgesteld met een variatie die eigenlijk alles wat verre bestemmingen in Europa te bieden hebben er veelal in kleinere vorm ook is, maar wacht om ontdekt te worden!
  • Fietsen betekent voor ons ontspannen genieten van de omgeving.  Eenmaal op de fiets ruilen we die rust moeilijk in voor het hectische van een stad of het gewoel voor een museum. Dat doen we maar als we doelbewust voor een bezienswaardigheid of attractie kiezen en dat meestal niet tijdens een fietsvakantie. Daarom eerden we tijdens deze tocht onvoldoende de enorme inspanningen die de Dienst Wallonië Toerisme heeft geleverd om al dit erfgoed te beschrijven en op een fantastische manier met elkaar door een fietsroute te verbinden. Maar op een dag komen we zeker terug en dalen we een mijnschacht af, wandelen we door Le Grand Hornu en bezoeken we het Malmundarium…!!
  • We zouden deze tocht zeker niet met een koersfiets doen, wel met iets stevigers en met minimum 2.5-3 cm banden. De GPX van de routes werkt uitstekend; de interpretaties van de routes zijn echter van niet veel nut.
  • En om mee te eindigen: over de taalgrens gekomen wordt elke fietser ineens vriendelijk en word je telkens begroet met een “bonjour”! En automobilisten tonen ook veel meer respect voor fietsers dan in Vlaanderen!

GENIET!!!