Van refuge naar refuge in de Queyras en in de Mercantour

Arc de la Tortisse near Lac de Vens

Hieronder enkele van de wandelingen die we ooit in de ZUIDFRANSE ALPEN en de ITALIAANSE ALPI MARITTIME maakten. Dit over enkele jaren, toen onze kinderen niet meer stonden te springen om met ons mee te wandelen en terecht eerder kozen voor een sportkamp in Allos. (Nu hebben ze de schoonheid en de rust van de bergen opnieuw ontdekt en gaan ze weer graag mee!)

Alhoewel we toen geen details hebben opgeschreven, willen we die wandelingen hier zeker meegeven omdat ze gewoonweg prachtig zijn!
De Zuiderse Alpen zijn – gelukkig! – wat moeilijker te bereiken met de auto, ttz je moet er wat extra moeite voor doen; maar daarom vrij verlaten en enig mooi!
En 300 dagen zonneschijn per jaar! En weinig of geen aartslelijke skiliften noch afdalingen die met een bulldozer in de bergen gekerfd zijn!

En wanneer je toch in de buurt bent:

Barcelonnette niet vergeten te bezoeken! Het ligt net tussen de Queyras en de Mercantour, na Col de Vars.

• Restaurant le Pratois in le Pra opzoeken! Le Pra is een leeggelopen dorpje (eerder een ‘hameau”) eventjes ten noorden van St.-Dalmas-le-Selvage op de D64, ongeveer waar het wandelpad naar de Refuge en Lac de Vens begint.

• En met de fiets Col des Champs tussen Colmar en St Martin d’Entraunes beklimmen! Je bent er helemaal alleen! En daarna kan je eventueel verder fietsen en de prachtige Col de la Cayolle van het zuiden beklimmen, ook rustiger dan van het noorden!

• Indien je niet wandelt naar refuge Basse Rua: zeker met de auto Bergplateau van Basse Rua (Le rif Bel) gaan bezoeken: op de D902 van Guillestre naar Vars afslag naar refuge de Basse Rua zoeken. Smalle weg, niet bang zijn en verder rijden! Het bergplateau is SCHITTEREND!!! Je kan er makkelijk een dagje doorbrengen! (De refuge had ook lekkere taart!). Van hier kan je ook de prachtige 2-daagse wandeling naar Ceillac starten (zie onder) .

Voor onze wandelingen gebruiken we de Franse IGN wandelkaarten en de CICERONE gids voor de “Tour du Queyras”. Er bestaat een Tour du Queyras aangeduid als GR 58; en de GR 5 loopt door de Mercantour. Maar de wandelingen die we onderaan meegeven zijn dikwijls een variant op die GR aanduidingen.

Om te boeken in de refuges, Google: Club Alpinisme Français Mercantour of Queyras of op naam voor de zelfstandig uitgebate refuges.  Alhoewel de zuidelijke Alpen minder druk zijn, is het toch veilig om vooraf te boeken, ofwel online of zeker even telefoneren in de voormiddag (let op je “bereik” in de bergen!)

Noteer dat wij ook altijd crampons mee hebben om eventuele sneeuwvlekken over te steken (Kahtoola micro spikes) ! En hebben die eigenlijk al meer nodig gehad in de Zuidfranse Alpen dan op onze andere wandelingen!

livre-topoguides-tour-du-queyras-ffrandonnee
Tour du Queyras (kleinere en grotere) met extensie naar Refuge de Basse Rua vanuit Ceillac

1. TOUR DU QUEYRAS: starten in Ceillac (verbleven in Gite les Balandins). (Voor deze reis namen we de TGV naar Valence, dan TER trein (schitterend!) naar Briançon, uitstappen in Guillestre en met taxi naar Ceillac)

Dag 1. Naar St Véran: hoogste bewoonde (ook in de winter) dorp van Europa; slapen in Le Grand Tetras, een heerlijk eenvoudige en sympathieke Logis de France!

2. Naar Refuge Agnel

3. Naar Refuge du Mont Viso . (wij zijn niet via Col Valente gegaan, maar via l’Echalp.)

Bij mooi weer: eerst Pain de Sucre beklimmen, 3100 m! Met enig zicht op Monte Viso! (Dan is via l’Echalp gaan zeker aan te raden om verder te gaan naar refuge de Monte Viso)

Er bestaat ook een “tour de Monte Viso”: auto parkeren en beginnen in Pontechianale (Col Agnel afrijden richting Italie, bij Torrent Valante starten), eerste dag via Col Valente naar de refuge du Viso, 2e dag zeker via rifugio Vitale Giacoletti gaan – crampons nodig wschl –  (of er ook slapen en er een 3-daagse tocht van maken) en slapen in rifugio Q. Sella. Let op: in de namiddag komt altijd de bewolking van over de Po vlakte opzetten! Van rifugio Giacoletti heb je een prachtig zicht op hoe die tegen Monte Viso botst en zich als een deken terugrolt.

4. Naar Rifugio Granero: schitterend gelegen. Sympathieke familie. (op Col Sellière: zicht op de Mont Blanc!)

5. Naar Le Roux : gite le Cassu, via Col d’Urine (!) (onderweg: lunchen in rifugio Jervis).

6. Naar Refuge Les Fonts de Cervières: unieke ligging! Via Col des Thures.  Een stevige dag!

7. Naar Brunissard/La Chalp: Gite le Teppio of les Bons Enfants.

8. Naar Refuge de Furfande: één van de mooiste refuges en ligging!

9. Terug naar Ceillac: gezellig dorpje. Hier kan je stoppen of er nog 2 fantastische dagen aanbreien:

Dag 10. Naar Refuge de Basse Rua via de noordelijke loupe dus via Belvédère de Mourière en Pic d’Escreins. Basse Rua is een refuge op een fantastisch mooi berg plateau. Het plateau  is ooit een dorp geweest; de ruïnes zijn sfeervol verlicht ‘s avonds.

11. Terug naar Ceillac via Col de la Colette Verte en le Lac Miroir (schitterend!).

Kortom, 2 prachtige wandelingen om een unieke Tour te beëindigen!

Alternatief op de Tour du Queyras en dus een wat kortere Tour: : op dag 3 ga je van refuge Agnel naar de sympathieke refuge La Monta (net voor Ristolas), dag 4 naar het dorpje Abriès, dag 5 naar Les Fonts de Cervières.

Noteer dat je er ook een 4-5 daagse wandeling kunt van maken door in Le Roux of in Abries terug te liften of bus te nemen naar Ceillac. Volgens ons is het zuiden van de tour (dus wat onder de weg van Guillestre naar Abriès ligt) mooier dan het noorden.

nostromoweb-cicerone-queyras-ex
Tour du Queyras volgens CICERONE
dpt06-randoxygene-plan-parc-mercantour
Geografische ligging Mercantour en Alpi Marittime

2. EEN KLEINE TOUR IN DE ALPI MARRITIME / MERCANTOUR: starten in SANT’ ANNA Di VALDIERI (te bereiken via tunnel Fréjus – Torino – Cuneo).

In Sant’Anna slapen in La Casa Regina (uniek hotelletje) of gite Casalpina Balma Neris. Wandeling starten aan Gias delle Mosche; is een autoparking. Dit betekent zowat van Sant’Anna di Valdieri naar het einde van de wereld rijden via Terme di Valdieri. De start van de wandeling alleen al is PRACHTIG!!!

Dag 1. Van Sant’Anna naar Refuge de Cougourde: dus Frankrijk binnenlopen via Col de Cerise. Cougourde is onze favoriete refuge qua ligging en organisatie! Vergeet niet de waterval achter de refuge te gaan bekijken! (ongeveer 300 meter van de refuge)

2. Naar Refuge de Nice via Pas de Ladres (gewoonweg ZALIG MOOI!) en via refuge de Madonne de Fenestre en via Pas de Colomb. (stevig!)

3. Naar Refuge des Merveilles, een relaxte wandeling indien je direct gaat (eventueel eerst even naar refuge de Valmasque lopen voor lunch!). Misschien ook een rondleiding boeken voor de rotskervingen richting Merveilles! (3000 jaar oude graffiti!)

4. Naar Refuge Madonne de Fenestre 

5. Naar Rifugio Genova-Figari (Via rifugio Soria Elena)

6. Terug naar Sant’Anna (Via rifugio Remondino – stevig maar heel wat mooier ! – of via rifugio Morelli Buzzi (korter!))

trekking-lupo
Een voorbeeld van wandeling door de Alpi Marittime

3. NOG EEN KLEINE TOUR IN DE MERCANTOUR (een variant op de vorige tour):

Verblijven en auto parkeren in Le Boréon (ten noorden van  St. Martin – Vésubie) . Dan moet je niet eerst Italië binnenrijden komende van Belgie/Nederland wat de reis een 100 km korter maakt! (Deze wandeling loopt in “een 8” vorm en is een SCHITTERENDE eerste introductie op de Mercantour)

Dag 1. Van Le Boréon naar Refuge de Cougourde (zie hierboven) Is een prachtige geleidelijke klim van zo’n 2-3 uur, goed als opwarming!

2. Naar Refuge de Nice via Madonne de Fenestre en Col de Colombe: zalig mooi!

3. Naar Refuge de Valmasque

4. Naar Refuge de Madonne de Fenestre (Via refuge des Merveilles; vinden we niet zo’n sympathieke refuge om er te overnachten en is nogal druk)

5. Naar Rifugio Genova (Via rifugio Soria Elena): schitterende wandeling weeral!

6. Terug naar Le Boreon (via rifugio Remondino en Col de Cerise): een stevige dag!

4. EEN KLEINE TOUR IN DE ALPI MARITTIME (starten vanuit Sant’Anna di Valdieri: zie hoger)

Dag 1. Naar rifugio Livio Bianco (van Sant’Anna is dit maar een 2-3 uur wandelen)
2. Rifugio Emilio Questa
3. Rifugio Remondino: pittige klim!
4. Rifugio Soria Elena (via rifugio Genova-Figari)
5. Naar Refuge de Cougourde of naar dorpje Le Boréon
6. Terug naar Sant’Anna via Col de Cerise: een stevige dag indien je start van Le Boréon!

5. Van A naar B in de MERCANTOUR: auto parkeren aan le Lac d’Allos (slapen in Allos!): 7  dagen of  12/13 dagen.

Een van onze favoriete wandelingen!

Dag 1. Van Lac d’Allos naar Estenc: le Relais de la Cayolle. Schitterende wandeling via de voet van de Mont Pelat en via Col de la Petite Cayolle

2. Naar St Delmas le Selvage : idyllisch dorpje ; chambres d’hotes La Petite Etoile.

3. Naar Refuge de Lac de Vens : (laat je met de auto brengen of liften van St Dalmas naar de start van het pad naar Lac de Vens op de D64 of is ongeveer een 2 km op de D64 wandelen). Neem zeker de hoger gelegen variant naar Refuge de Vens, via de natuurlijke stenen boog: Arc de la Tortisse (zie foto hoger)

4. Naar Rifugio Migliorero via godvergeten dorp Pietraporzio (hier kan je lunchen in enig sympathiek restaurantje, reis terug in de tijd! ) en via rifugio Zannotti

5. Naar Rifugio Laus (alternatief: naar refuge Les Rabuons via Col de la Croix – je hebt wschl crampons nodig daarvoor! Even navragen! Deze refuge heeft douche met mooiste uitzicht in de Franse Alpen !)

6. Naar Sant’Anna di Vinadio : slapen in de Sanctuario!

7. Wandelen naar Isola 2000 op zo’n 2-3 uur van Sant’Anna.

Van hier kan je verder gaan voor nog een loupe van  5-6 dagen door verder te stappen naar Le Boreon of naar rifugio Emilio Questa, zie hoger.

Ofwel terugliften: eerst naar St Dalmas liften , dan naar Col de la Moutière liften. Dan wandelen naar Bayasse. Vandaar verder naar Col de la Cayolle liften. Dan terugwandelen naar Lac d’Allos. (Wij deden op het hele traject van Sant’Anna di Vinadio naar Lac d’Allos een kleine 7 uur inclusief wandelen en liften.)

Mercantour Alpi Marittime