La GTMC-1 La Grande Traversée du Massif Central

Met de mountain bike door het Centraal Massief

Van AVALLON naar CLERMONT-FERRAND

Van 16 Augustus tot 29 augustus 2020

VOORAF: eventjes DE BELANGRIJKSTE CONCLUSIES AL voor de HELE GTMC tot LE VIGAN

 • De GTMC is PRACHTIG! Ze leidt je door het mooiste van 4 beschermde gebieden: De Morvan, het Parc des Volcans d’Auvergne, het Parc des Cévennes en het Parc des Grands Causses; van Avallon naar Agde over 1400 km.
 • Laat je NIET afschrikken! De route is weliswaar beschreven en gepland door verschillende jonge en ervaren mountainbikers die meestal enkel dagtochten doen zonder bagage – en dus ook grotere risico’s kunnen nemen op technische defecten – en elk andere beoordelingen hebben over een etappe; de GTMC is sportief een serieuze uitdaging maar NIET gevaarlijk op zich!

Wij rijden zelf nog maar een paar jaar met een mountainbike, zijn net 60 geworden en we weten: afstappen brengt altijd redding. Voor ons is zeker 97% van de route berijdbaar en na een moeilijk stuk komt er zeker een schitterend landschap of een zalige afdaling of beide…!

 1. We beschrijven de route in 2 delen: de GTMC 1: Van Avallon tot Clermont-Ferrand (+/- 700 km) en in GTMC 2: van Clermont-Ferrand tot Le Vigan. (We hopen wat nog rest van de route – zo’n 250 km – te doen in 2022).
 2. We willen hier ook onmiddellijk vermelden dat indien we de route opnieuw zouden doen, we Clermont-Ferrand (CF) zouden vermijden, zelfs van vóór Riom een route zoeken die je van Ebreuil naar Volvic brengt. Dus als je niet in CF hoeft te zijn om logistieke redenen, laat je het het beste links liggen. Dit omdat de stad zo’n groot contrast vormt met de rust van de natuur.
 3. In onze algemene conclusies doen we ook een voorstel van enkele vijfdaagse routes, vijfdaagse omdat die je toelaten in een week misschien wel het mooiste en leukste van elk natuurgebied te ontdekken, met de reis naar vertrek en van het eindpunt inbegrepen. Dit maakt de terugrit naar het vertrekpunt of waar je je auto hebt nagelaten ook meer betaalbaar wanneer je een taxi-dienst of La Malle Postale gebruikt.
 4. Voor de Morvan zouden we zeker opteren voor TUBELESS banden! Ook: best de Morvan vermijden wanneer de bladeren beginnen te vallen: je hebt een goed zicht nodig op de ondergrond en wat die mogelijks in petto heeft!    
 5. We menen dat een gravelbike NIET aan te raden is voor de GTMC; wel een mountainbike met stevige banden; en voor-vering. Achter-vering is niet nodig, vertraagt je zelfs.  Een elektrische mountainbike? Wellicht ja, mits enige ervaring ermee; zo’n zware fiets zal zeker goed zijn voor je armspieren..!
 6. We voegen ook 3 lijstjes bij met 1. Onze statistieken, 2. wat accomodatie mogelijkheden en 3. Enkele voorstellen van 5-daagse routes.
 7. Neem de belangrijkste reserve-onderdelen mee op jouw tocht, zijnde derailleur pad specifiek voor jouw fiets en remblokjes; misschien ook enkele spaken… Er zijn onderweg weinig herstelplaatsen te vinden en al zeker niet met veel specifiek materiaal…
 8. Als je ons wilt contacteren om chauffeur te zijn, iets te organiseren of om mee te fietsen, we zijn altijd geïnteresseerd!

VOORAF:

 1. Na in 2019 de Great Divide te hebben gefietst, hadden we de smaak om lange tochten met de mountainbike te maken, duidelijk te pakken! Begin 2020 bestelden we de 2 Topoguides op www.la-gtmc.com. De eerste twee weken beloofden dagelijks een rit van 50-60 km met 600 tot 800 m klimmen en een technisch niveau V2 tot V3 op een gradatie van 6. Dit klonk fantastisch; de route leek wel op onze maat gemaakt! (Maar achteraf vonden we dat dit toch wel een serieuze onderschatting betekende van het niveau van de route..! zie conclusies en onze statistieken.)
 2. Bij het plannen, merk je ook op dat de etappes in de Topoguide soms (en heel dikwijls na CF) NIET overeenkomen met de gps-etappes op de website! Je moet er wat voor puzzelen! Maar meestal komen 2 etappes in de Topoguide overeen met 1 etappe op de GPS. En een aankomst van een etappe op de GPS betekent niet automatisch dat er ook slaapplaats is…!
 3. Aansluitend hierbij, een beetje afhankelijk van wanneer je je trip plant – maar eerst zeker zijn dat er accomodatie is waar je denkt te stoppen- : vooraf boeken wanneer in drukke periodes en bij “partenaires” de la GTMC reserveren want die zijn fiets (-er) vriendelijk! Ook, in Juni (en September) kan het al (nog) vrij druk zijn want dan komen de gepensioneeerde wandelgroepen al (nog) naar buiten…
 4. We kochten elk een saddlebag (Topeak) voor de “avondkledij” en een framebag (Agu) voor reserve fietsonderdelen en “avond” schoenen.  Samen met onze Camelbak Mule (3 liter water en nog plaats genoeg voor reserve fietskleren) volstond dit voor de bagage. We fietsen met Stevens mtb, enkel voorvering, 29” wielen.

Nog even wat duiding over de geografie en de administratieve indelingen waardoor de GTMC loopt: het Centraal Massief maakt ongeveer 1/6 uit van Frankrijk en spreidt zich uit over 4 régions (zie kaart bovenaan; de ontbrekende région ten Westen is La Nouvelle Aquitaine).

De Morvan is een Regionaal Park en een noordoostelijke uitloper van het Massief.  De Morvan is vooral bekend om zijn kunstmatige meren die ook Parijs van drinkwater helpen te voorzien, om zijn duurzame bosontginning en als schuilplaats voor het verzet in de 2e W.O. Château-Chinon is er de voornaamste stad.

Le Parc des Volcans d’Auvergne is een Regionaal Park in het noorden van de voormalige provincie Auvergne. Deze is herdoopt tot région na de Franse Revolutie en na 2016 samengevoegd met Rhône-Alpes als nieuwe région. Maar nog altijd naar de bescheiden mening van les Auvergnats: “La France, c’est l’Auvergne et quelque chose autour”.

De hoofdstad van de Auvergne is Clermont-Ferrand, ook wel de Michelin stad genoemd. Andere bekende burgers van de Auvergne zijn: Vercingetorix, koning van de Averni (“Auvergne”) en gesel van Julius Caesar; en Coco Chanel, jawel!   

Pas in 1752 werd ontdekt dat de rij “bergen” in het noorden van de Auvergne uitgedoofde vulkanen zijn, volgens sommigen zelfs nog “slapende” vulkanen. De Puy de Dôme zou de jongste zijn: hij was zo’n 5000 jaar geleden nog actief.  

Lozère is dan weer het dunst bevolkte departement in Frankrijk en geeft toegang tot het Nationale Park van de Cévennes waar de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte naast de Mont Aigoual wellicht het bekendst zijn.

In de Cévennes heb je de Causse de Méjean (boven de Gorges du Tarn en de la Jonte) , bijna een biotoop op zich van 20 km bij 20 km en met slechts 600 inwoners.

Ten Zuidwesten ligt dan tenslotte het Parc des Grands Causses met als pareltjes Millau, les Gorges de La Dourbie en de stad Couvertoirade….

ROUTE

Hier eerst onze statistieken (klik op):

De dag voor ons vertrek bezochten we (nog eens) Vézelay. Vézelay is ondermeer beroemd om haar schitterende ligging en architectuur, als eindpunt en beginpunt van verschillende bedevaarten, haar basiliek van St Madeleine met inspirerende timpanen van het Laatste Oordeel en de Verlichting (als in Pinksteren) en om Rostropovich’s uitvoering van Bach’s Cello suites.

En is vooral berucht voor de diverse kruistochten die er werden opgeroepen of zich verzamelden met gruwelijke gevolgen voor alle lokale bevolkingen waar het zootje geregeld en vooral ongeregeld samen kwamen of passeerden. En dit vóór, in of na het verlaten van het zogenaamde heilige land tot de resten van de zootjes uiteindelijk uitgeroeid werden….

De dag vóór vertrek verbleven we in Pontaubert bij Avallon in Hotel les Moulins des Ruats, naast het idyllische riviertje le Cousin.  (85 € pp demi pension). We konden er ook onze auto veilig achterlaten.

Avallon is best gezellig en heeft alle voorzieningen voor de laatste nodige aankopen.

DAG 1: Van Avallon via Chastellux-sur-Cure naar Quarré-les-Tombes: 52 km, volgens ons 1335 m klimmen, 6h24 moving time, onze gradering: V4 + V5  

De route begint in het centrum van Avallon, net voor het Office de Tourisme en de Romaanse kerk Saint Lazare en heeft onmiddellijk een interessant verloop…!

Het wordt een schitterende maar pittige eerste dag als kennismaking met de route en de Morvan! Bij momenten heel technisch maar afstappen biedt redding…. 

We dalen eerst vrij makkelijk en zalig af in prachtige bossen maar krijgen daarna toch wel steile en technische beklimmingen. Je laat Chastellux letterlijk rechts liggen. Dan komt er wat verademing aan het Lac du Crescent waarna de gids aangeeft dat het wat minder moeilijk wordt…? Tarara! Met als orgelpunt het pad “naast” de Cure waar je eigenlijk letterlijk in de bedding van loopt…

Maar algauw wenkt Quarré als een baken van rust, hoog boven je uit… 

Geslapen in het gezellige en vriendelijke Hotel du Nord op het marktje. 80 € pp demi-pension.

DAG 2 : Van Quarré-les-Tombes via Saint-Agnan naar Saulieu : 43 km, 862 m D+ , 5h44, V5 + V3.

Noem het een “stevige maar prachtige ochtendwandeling in bos met fiets” en dit tot ongeveer 2 km na de abdij van la Pierre qui Vire, met een zalig en uniek stuk tot Saint Agnan erna waar gezellige lunch mogelijkheden zich aanbieden. (La Vieille Auberge du Lac en La Maison du Lac)).

Na de lunch gaat het weer even stevig en op uitgesleten paden omhoog (daarom toch een V3 voor deze namiddag) en dit om de lunch vlugger te verteren. Maar dan en ook volgens de gids: “… ça commence à glisser bien…”.

Je passeert nog langs Saint Brisson waar je even de tijd moet nemen om het Maison du Parc du Morvan te bezoeken – en waar ook een sympathiek uitziend restaurant is. De namiddag komt nog met enkele zeer feeërieke bospaden! 

Overnacht in LdF Hotel du Bourgogne, 95 € voor kamer (het bleek het kleinste kamertje van heel de reis te worden behalve de “Eco-cabine”), 13 € pp voor ontbijt.

DAG 3: Van Saulieu via Alligny naar Montsauche-les-Settons : 36 km, 536 m, 4h00, V4 + V3

Je begint de dag met een V4 afdaling en net na Alligny een klim die je 200 meter hoger brengt. Maar verder gaan we akkoord met de gids: een rit in”… un esprit de ballade et de découverte dans un cadre bucolique…” alhoewel we dat laatste adjectief nog altijd niet echt snappen.  Alligny en Maux-en-Morvan hebben restaurant en winkel.

Je eindigt vlot (“glissant”) rond en langs het mooie Lac des Settons

Hier heb je heel wat hotel mogelijkheden. Wij verbleven in Les Grillons du Morvan, een rustig en mooi gelegen hotel met prachtige tuin; ook met eigen chocolade productie en mooie kamers (die op het gelijkvloers stappen direct uit in de tuin) en een goeie keuken. Maar niet erg vriendelijk, jammer!  (85 € pp halfpension.) Alternatieven (beiden wel met toeristische terrassen dus rumoeriger): Hotel la Morvandelle en Hotel du Lac.   

DAG 4: Van Les Settons via Planchez naar Anost : 53km, 1064 m klimmen, 4h34, V3 + V3

Dag 4 biedt een perfecte mountainbike voormiddag met glijdende pistes in idyllische bossen en met een kuitenbijter als einde waarmee je dan ook een dessertje verdient na een perfect getimede lunch in het sympathieke restaurantje le Relais des Lacs in Planchez.  Heel wat adjectieven in deze zin om te  verdoezelen dat je dan wel al weer 558 meter geklommen hebt!

De namiddag gaat door op hetzelfde elan.  Op het einde en bij het binnen rijden van Anost is er wel nog een belachelijk en overbodig stukje trappen dat je makkelijk omzeilt door nog even wat verder op de weg te fietsen.

Geslapen in Anost “waar je eet en slaapt bij Fortin” omdat het enige pension en de twee restaurants, La Galvache en Le Pizzeria er behoren tot René Fortin. Eigenlijk kan het dorp ook als “Fortin” herdoopt worden.

Maar niet mis omdat René er ook het feest van de “ecrévisses” is begonnen en die op het menu staan in la Galvache. Het restaurant is zeker de moeite alleen al voor het decor en de bediening! Hotel Le Fortin: 65€ voor de kamer en 8.5€ pp voor ontbijt.

DAG 5: Van Anost via Glux-en-Glenne naar La-Grande-Verrière: (zonder de lus rond le Bois du Roy): 46 km, 1103m, 5h27, V5 + V3.

De dag begint met een wandelklimmetje als opwarming om dan vóór Arleuf de route du tacot (oude spoorweg of ook “Galvache”, verharde route waarop runderen werden ingezet als transportdieren) te nemen. Na Arleuf gaan we de bossen in en dan begint het harde labeur, niet al te moeilijk maar wel heel zwaar. 

Bij het lezen van de beschrijving van de route die dag noteerden we: « Cette étape de la GTMC nécessite clairement un bagage plus technique que la précédente ». Je zou dus nog meer technische bagage nodig hebben die dag dan de dag ervoor?! De gids gaat verder: “…. Vóór, op en over le Bois du Roy moet je effectief je fiets dragen”. Je hebt dus nog meer techniek nodig die dag en dit om je fiets te dragen…  Dus hebben we dat stuk er maar uit gelaten!

Bij het opnieuw aansluiten bij de route – om de aanknoping te vinden rij je gewoon 200 m rechtdoor op de grindweg in plaats van links het bospad te nemen voor le Bois du Roy – moet je toch nog je fiets duwen: zo’n 200 à 300 meter aan zeker  >30% omhoog om “le vieux point de l’alpinisme du Morvan” te bereiken. Maar het loont de moeite want je krijgt er een mooie lange afdaling helemaal naar Glux voor.

(Noteer dat je vóór Glux een afslag hebt naar Port des Lamberts en les sources de l’Yonne met mogelijkheid verder te rijden naar Bibracte op Mont Beuvray. Deze afslag doen we dan wel een volgende keer…!)

Na een voormiddag met 835 m klimmen, tijd voor lunch. Die dachten we in le Petit Auberge – met Engelse eigenaars – te krijgen maar je moet er op voorhand telefonisch voor boeken! Blijkbaar zijn de mogelijkheden tot bevoorrading in Glux zo beperkt dat het restaurant enkel kan serveren waarvoor gereserveerd is.  Dus alhoewel het restaurant niet vol zat kregen we toch geen lunch, wel broodpudding.

In de namiddag moet je nog een 200 meter klimmen maar opnieuw mooie afdalingen tot aan Hotel de la Poste, beter bekend als “Chez Cécile”.

Cécile kuiert er nog altijd rond maar haar 2 zonen bemannen nu de zaal en de keuken en Claudine zwaait er de scepter. 60€ voor de kamer, 21 € voor een menu gekozen door “le team” en 8€ voor het ontbijt. En misschien laat je je ook wel verleiden door de ruime keuze aan Bourgognes die er naast jouw tafel in het restaurant uitgestald liggen. Het hotel heeft ook een aardig voorzien winkeltje.

DAG 6: Van La Grande Verrière via Etang-sur-Arroux naar Toulon-sur-Arroux: 60 km, 980m, 5h21, V3 + V3

De dag begonnen met een 2e lekke band te vervangen (de doornen werken traag maar zeker). Vandaag gebeurt heel wat van het klimmen op verharde weg. Normaal is dit niet wat je verlangt maar deze keer toch welgekomen na al het klimmen op onverhard de dagen ervoor. En in mooie landschappen!

Etang voelt aan als een wat ongezellig stadje maar komt wel met 2 bakkerijen en niet onaardige picknick plaatsen langs de Arroux. 

Tot in Dettey vind je anders niet veel behalve ook weer verharde klimmetjes. Maar Dettey komt als een oase, zeker door le Relais de Dettey met prachtige ligging en vriendelijke eigenaars.  Die ook nog koffie willen serveren in de namiddag. En ze hebben een gîte voor 4 personen – je moet wel alle maaltijden in de Relais nemen want geen andere voorzieningen in het dorpje!  Dettey zou je als rustdag kunnen nemen, “away from it all”.

Nog enkele zalige paden, meestal afdalingen door mooie bossen om tot in Toulon-sur-Arroux te geraken. Wel nog 2 lekke banden die dag.

In Toulon hadden we gekozen voor een “Eco-Cabine” (staat voor: “krap en spartaans” behalve de prijs) in Diverti-Parc.  De overnachting komt ook met een formule waarbij je zelf groenten en vlees kan grillen in een speciale grill-hut. 95€ voor de Cabine en ontbijt, 22.5€ pp voor de grill.  Diverti-Parc wil een leuker alternatief zijn voor cabines (hutjes, chaletjes) op een gewone camping. Het is er best wel gezellig. Ze voorzien ook gezonde meeneem lunches en bio-producten van de streek.

DAG 7: Van Toulon-sur-Arroux via Grury naar Bourbon Lancy: 50 km, 1016m,4h42, V3 + V4

Een doorn in de buitenband was ons de avond ervoor ontglipt, dus de ochtend begonnen met bandje vervangen en stoppen. En wat zoeken om de route te vinden omdat de GPS en de signalisatie niet overeenkomen.  Rij daarvoor op de D985 richting Luzy en ga links omhoog richting “Mont Dardon”.

Je raadt het: 530 meter klimmen die voormiddag, maar meestal verhard. Vanaf hier merkten we ook op dat de signalisatie recenter (en beter) is dan de GPS. Bij twijfel, bordjes volgen dus!

Grury kan herdoopt worden tot “Dreary”; en enkel de kapperszaak was er nog in business. Gelukkig, na Grury, weer de bossen in. En om je wat vlugger te doen klimmen: onder de 12 km/uur krijg je zwermen vliegjes rond je hoofd! Maar schitterende afdalingen met nog wat stevig klimmen – “warming down” – tot Bourbon.

Bourbon klinkt royaal -maar verwijst eigenlijk naar warmwater bronnen- en de stad heeft ook wel enkele van die trekjes: het heeft een miniatuur middeleeuws centrum met authentiek Belfort en houten kaderhuizen! Het Hotel La Tourelle Beffroi ligt er net naast en komt met “acceuil vélo” stempel. Een aanrader! 95€ met ontbijt voor 2.

Diner op het terras – de straat wordt verkeersvrij ’s avonds – van het bescheiden Restaurant du Centre: eenvoudig en goed!

DAG 8: Van Bourbon-Lancy via La Chapelle naar Moulins: 79 km, 399m klimmen, 4h50, V2 + V2

Je kan vandaag als een overgangsrit beschouwen tussen de Morvan en le Pays des Volcans; en overwegend vlak maar tegenwind kan het toch best lastig maken! Behalve enkele kasteeltjes rij je bijna in niemandsland. En je passeert heel de dag niets om te eten of te drinken…  La Chapelle zelfs niet gezien!

Merk ook op dat je vandaag soms heel wat kilometers zal afwijken van de gps-route. De signalisatie is echter overvloedig en nieuw, dus daar gingen we voor.

Ook 3 lekke banden gehad want je rijdt veel op weidewegjes (bocages) afgeboord met braamstruiken!

Bij het binnenrijden van Moulins word je nog enkele kilometers op het lokale mountainbike circuit langs de Allier gestuurd, totaal niet nodig! Dit maakte er ons humeur niet beter op…

Geslapen in LdF Hotel le Parc, goed. 95 € met ontbijt. (De vriendelijke man van de receptie bracht ons op maandagmorgen vroeg naar de Decathlon om wat nieuwe binnenbanden te halen, in het geval dat..). Gegeten op het terras van het art-nouveau Le Grand Café, dat volgens de lokalen “voor de toeristen” is.  Was ok.

Moulins en Ysseure, samengesmolten tot 1 stad hebben al het nodige. Ook een mega (-lomane) Leclerc die groter is dan de meeste internationale luchthavens.

DAG 9: Van Moulins via Châtel-de-Neuvre naar Chantelle: 68km, 930m D+, 4h56, V2 + V3

Een schitterende dag met een gevarieerd menu: het begint met een mooi padenparcours langs de authentieke Allier, wat vals plat door weidse vlakten en wat echt leuk mountainbike werk door bos tot in Besson.

We waren de dag laat begonnen dus zochten we hier al bevoorrading. Enkel “l’Aubergiste Gourmande” bleek open… Het lunchmenu bood Andouillete aan als hoofdschotel, dus kozen we als alternatief voor “Tomates-Mozza” als starter en nog meer typisch Frans, “le Burger” als hoofdgerecht. Maar wel op het terras met zicht op de eerste Eglise Peinte van de streek.

Na de lunch wat glooiend werk door de beginnende wijngaarden van AOC Saint-Pourçain en tot Châtel Neuvre (met restauratie en winkeltjes).  Tot Châtel noteerden we 322 meter klimmen en we zouden deze etappe als eerste, “mogelijk te doen “en famille” beschouwen; we nemen ze ook op als standaard V2 voor onze gradering van de etappes. (zie conclusies)

De namiddag komt als V3 omdat er nog heel wat stevig en vooral wat technisch klimwerk komt, maar ook met 2 zalig hilarische afdalingen, onverhard maar op gras en aan 40km/h!

En zeker stoppen in Verneuil-en-Bourbonnais als mooie dorpje en voor koffie of lunch “Chez Agnes, à l’imprévu”. Specialités Italiennes omdat Agnes Italiaans is. (wel even bellen indien voor lunch, niet zeker of ze die nog serveren?)   

Na de mooie kerkjes van Saulcet en vooral Fleuriel komt nog een wat moeilijke afdaling en stevige klim – maar na de Morvan: kinderspel! – tot in het centrum van Chantelle.

Groot was onze verbazing toen bleek dat de eigenaars van la Maison du Puits uit Nieuw-Zeeland komen. Murray en Jan (Janet) runnen er een prachtige chambre d’hôtes met 3 kamers. Het was maandag en ze hadden avondeten voorzien omdat alles er gesloten is die dag (overleg tussen de verschillende handelszaken is er nog niet uitgevonden!).  Een eenvoudig maar smakelijk menuutje in de tuin. 95€ voor kamer en zeer uitgebreid, lekker ontbijt. Een aanrader!

DAG 10: Van Chantelle via Ebreuil naar Riom: 59km, 1241m D+, 5h19, V3 + V4

Na 3 kuitenbijters kom je aan in Charroux, een liefelijk dorpje (“un des plus beaux villages…”) met allerlei gîtes en restaurantjes!!

Maar Charroux komt eigenlijk te vroeg op de dag om er echt te kunnen van genieten, van o.a ook de mosterd, de chocolade en de olijfolie. Dus best om je aankomst te timen voor lunch of er gewoon overnachten.

Na Charroux komt weer zo’n zinderende 40km/h afdaling op gras!  Daarna klim je een oneindig aantal keer om en rond Rochefort om eindelijk aan te komen in Ebreuil aan de Allier.  Neem hier lunch als je er niet voor gestopt bent eerder op de dag. Want het klimmen in de namiddag is brutaal, wel door bos maar op uitgesleten paden, los zand, en alles wat de natuur kan vinden om jouw diner dubbel en dik te doen verdienen!

St Hilaire de la Croix nodigt uit tot een kleine siësta… en de afdaling erna is prachtig…

Noteer dat we in Combronde – ondanks enkele cafés en winkeltjes maar om 15.00 nog alles dicht! – bij mensen hebben aangeklopt om ons water bij te vullen (ook het water aan het kerkhof was afgesloten owv rantsoenering). We hadden het nodig want de klim tot Saint-Bonnet-sur-Riom stond ons nog te wachten!

Als anticlimax eindigt de etappe op, en kom je aan op, de rotonde vóór Riom waar wij de D446 rechts naar Mozac hebben genomen om naar LdF Hotel le Moulin des Gardelles te fietsen. Je gaat beter nog even rechtdoor op de D227 om dan aan de rand van Riom rechts te nemen richting Mozac op de D986. Deze weg is rustiger en minder gevaarlijk dan de D446. Voelt ook wat korter aan (toch nog zo’n goeie 3 kilometer vanaf de rotonde!)

Le Moulin de Gardelles klinkt goed (en is ook goed!) maar veel minder romantisch dan de naam doet vermoeden! En ligt er ook zo ongezellig tussen de Leclerc’s, Intermarché’s, Renault garages en Mac Donald’s… (75€ pp demi pension; en Nikki de border colli zal je wel uitnodigen om met haar te spelen!) Fietsen mochten in de vergaderzaal.

Mijn aanbeveling voor de routeplanners (of anders zelf uit te zoeken) zou zijn om van ergens na Combronde en vóór Saint-Bonnet een fietsvriendelijke route te vinden RECHTSTREEKS NAAR VOLVIC. (Moet te doen zijn: via Yssac-la-Tourette, Châtelguyon, Enval…).

DAG 11: Van Riom naar Clermond-Ferrand: 27km, 513m klimmen (noteer: de enige keer dat wij onder de D+ van de gids bleven!), 2h27, V3

We dachten vandaag een halve dag rust te nemen: dus een korte rit en misschien wat rond te lopen in Clermont-Ferrand (CF) in de namiddag…

De voormiddag bood een V3 als etappe maar niet al te technisch al blijft het serieus hobbelen richting Châteaugay. Daarom waarschijnlijk dat dit stuk, vanop de kar met houten wielen inspiratie gaf aan de gebroeders Michelin om daar iets op te vinden…

(Noteer dat volgens de gids “Michelin” het 2e beroemdste merk ter wereld is, na Google…; “La Vache qui rit” als 3e, dan?)

Je merkt dat je een grootstad nadert. Wat geflatteer in de gids over Châteaugay kan die indruk niet ontnemen.

Boven in Malauzat botsten we ineens op een richtingaanwijzer “Volvic 3 (km)”. Kort daarna, tijdens de beklimming van de Col de Bancillon die wel degelijk stukken heeft van meer dan 20% (en niet 10% volgens de gids!) en onverhard, wensten we dat we die afslag hadden genomen! (2 dagen erna vonden we uit dat wat verder, na de 3km aanduiding langs de weg, ook de GTMC-aanduidingen weer opduiken, richting Volvic!)

Zoek ook nog de fout op de markering voor de GTMC, links, boven op de col!

Volgens onze ervaring kunnen grootsteden op fietstochten weinig bekoren!  Het valt moeilijk om de rust van het platteland ineens in te ruilen voor het lawaai en verkeer van een stad. Een stad bezoek je beter als je hoofd ernaar staat…

Hotel Clermont-Estaing (81 € kamer met ontbijt) bleek zo’n 3 km van de route te liggen en langs invalswegen; een betonblok tussen vele andere. Maar de Spartaanse inrichting ervan deed ons ook niet bewegen om in de namiddag de stad te bezoeken… Alhoewel we zeker zijn dat Clermont-Ferrand genoeg te bieden heeft…!

’s Avonds gedineerd in restaurant Oval van het rugby sportstadium (“Ovaal” en “Rugby”…got it?) op 500 meter wandelen van Estaing. 

Voor het 2e gedeelte van de GTMC: Clermont-Ferrand naar Le Vigan : zie GTMC-2; ook voor onze opmerkingen, accomodatie en aanbevolen VIJFDAAGSE routes