La Flow Velo

Door de Périgord-Limousin en langs de Charente

7 tot 11 Juli 2022

VOORAF

  1. Een wat eigenaardige naam voor een prachtige fietsroute die de departementen van de Dordogne, de Charente en de Charente-Maritime verbindt; of 290 km van Thiviers in het Parc Régional du Périgord-Limousin en verder langs de Charente naar Fouras-les-Bains aan de Atlantische Oceaan (en officieel met de ferry nog eventjes naar l’île d’Aix.)
  • Eerst de voornaamste conclusie: indien je ooit twijfelde of meerdaagse fietsroutes iets voor jou zijn, dan moet je deze route eens doen, of zeker het stuk van Angoulême naar Fouras, 200 km langs de Charente. Onbeschrijfelijk mooi – dus wagen we er ons niet aan – en zalig rustig!
  • We beschrijven de route van Oost naar West: aankomen aan zee geeft meer voldoening nog en Fouras is zo veel meer pittoresk dan Thiviers! Ook, minder klimmen in die richting – voor zover je op deze route al van klimmen kunt spreken…
  • Thiviers is met de trein te bereiken vanuit Bordeaux; ook vanuit Angoulême. Met de trein terug van Fouras (vanuit Saint-Laurent-de-la Prée, 7 km met de fiets even terug): eerst naar Chatelaillon-Plage (prachtige badplaats!) dan naar Bordeaux, dan naar Thiviers. (Franse TER treinen zijn goed uitgerust voor fietsen (je kan er vlak instappen, in tegenstelling met Belgische treinen) – maar vermijd de spitsuren!)
  • De GPX is te downloaden op de website van de route; noteer dat die voor ons nog de oude route aangaf (zomer 2022) ! De bordjes volgen nu meestal een mooiere en makkelijkere weg (veelal dichter bij de Charente). We beschrijven de route volgens de indeling van de 9 GPX- etappes, dus elk stuk ongeveer 30km.
  •  Wij hebben 4 dagen gefietst van Thiviers naar Fouras (ook omdat we al enkele stukjes vooraf hadden gefietst en wisten wat we konden verwachten); 5 of 6 dagen lijkt ons ideaal, misschien met een extra dag in Cognac, Saintes of Port d’Envaux (en een extra dag verblijven in Fouras met een oversteek naar Ile d’Aix), zie conclusies. (We fietsen met Koga touringfietsen (niet elektrisch)).
  • In Thiviers overnachtten we in Chambres d’Hôtes la Sablière (120€ met ontbijt). Zeer goed! Alternatief: Hotel de France et de la Russie (was volzet). Diner in Restaurant Le Saint-Roche. Goed. (zie conclusies: je zou ook kunnen vertrekken in de namiddag vanuit Thiviers en overnachten in St Jean-de-Côle.)

DE ROUTE        

Etappe 1: Van Thiviers naar Nontron: 31km en 366m klimmen

De route begint aan het station in Thiviers; wat gekronkel door de stad brengt je dan op een geconverteerde spoorweg helemaal naar Saint-Pardoux-La-Rivière. Maar na ongeveer 5 kilometer moet je die Voie Verte zeker verlaten voor Saint-Jean-de-Côle dat zo’n 2 km van de route ligt! Dit bezoek aan één van de mooiste dorpjes van Frankrijk zou je kunnen laten samenvallen met lunch in het stemmige le Temps des Mets. (Dus in de late morgen vertrekken vanuit Thiviers! )

Die eerste 20km zouden wat al te gemakkelijk zijn: na Saint-Pardoux volgt wat glooiend werk om die lunch wat vlugger te verteren, met een kuitenbijterje tot in Nontron. Deze stad leek ons niet echt de moeite voor een langere stop.

Etappe 2: Van Nontron naar Marthon : 26km en een 300m klimmen

Je fietst door het interessante Javerlhac, waar zowel les Tilleuls en le Bar du Centre echt geen moeite doen om vriendelijk te zijn. Verder sterk glooiend naar St Martin-le-Pin en dan weer naar La Chapelle-Saint Robert, beiden idyllische picnic spots (eigen picnic meebrengen; komen ook met siësta mogelijkheden!). Vanaf Souffrignac weer een Voie Verte op voormalige spoorweg.

Marthon is niet veel soeps, alles was er ook dicht. Ook Hotel Les Glycines dat te koop staat.

Geslapen in B&B Maison les Buis in Feuillade (2km onder Marthon, D111 en D163 volgen) een meerjarig prachtproject van een Litouws/ Engels koppel. 90€ met ontbijt; avondeten (vegetarisch) kan op aanvraag.

Etappe 3: Van Marthon naar Angoulême: 25km en een 200 m klimmen

Wat Voie Verte en gevarieerde routes om in Magnac-sur-Touvre aan te komen, waarna nogal vlug de rand van Angoulême zich aandient met de gebruikelijke commerciële en licht industriële gedrochten die je als fietser zo vlug mogelijk achter je wilt laten. De aanduidingen zijn niet altijd even duidelijk maar eens je de Charente bereikt hebt en uitgemaakt hoe die in zuidelijke richting te volgen (niet naar St.Yrieux-sur-Charente rijden!), kom je aan bij het museum van la Bande Dessinée waar Hergé je begroet en waar enkele foodtrucks je zowaar voor je zoekwerk kunnen belonen met diverse lunches of koffie met gebak aan de oever van de Charente.

Over Angoulême schrijven we verder niets, waarschijnlijk onterecht, maar grootsteden laten we op onze fietstochten meestal links liggen (of soms rechts).

La Charente juist voor Saintes

Etappe 4: Van Angoulême naar Chateauneuf-sur-Charente: 25 km en van hieraf aan enkel nog brugjes of oeverhoogtes als niveauverschillen   

Dit stuk heeft tal van schitterde stopplaatsen langs de rivier! 

Indien je van Angoulême zou beginnen (vanaf het station), zoek je dus best naar het museum van la B.D (stripverhalen).  Aan het station zou een aanduiding voor de route moeten staan, maar wij hebben die niet gevonden. De route vanaf het station loopt in elk geval voor een tijdje over groen gekleurd asfalt… en noordwaarts tot waar je de sporen oversteekt.    

Vanaf het museum loopt de route als op een biljartlaken (soms wel met wat scheurtjes in dat laken…) helemaal tot aan de zee…

Noteer: de aanduidingen nu houden je langs de rivier en dit tot in Sireuil, in tegenstelling met de vorige en de oude GPX (die nog altijd niet actueel was gemaakt medio 2022!); dus de plaatsjes Fléac, Linars en Trois-Palis doe je niet aan!  Kijk ook goed naar de bordjes want die voor de “Tour de la Charente” lijken sterk op die van LaFlow Vélo! 

Vóór Fléac heb je La Guinguette voor een stop; ook de bekoorlijke l’Ecluse de Fleurac heeft alles voor een langere pauze en siësta (er is ook een pop-up restaurant)! In Sireuil wordt de Charente weer bevaarbaar voor plezierboten. Hier verlaat je de rivier voor een eindje op de D7 tot in Champmillon en daarna de D72 tot in Saint-Simieux.

Saint-Simieux ligt er prachtig en verdient wat exploratie: eerst rond het eilandje met de molen en aan de andere kant van de rivier op het terras van het sympathieke “Les Gabariers”. Hier worden ook wekelijks muziekconcerten georganiseerd!

De route loopt verder tot in Chateauneuf wat ons niet aansprak.

 Etappe 5: Van Chateauneuf-sur-Charente naar Cognac : 36 km.

Zalig! (Met mooie overnachtings mogelijkheden. Zie onder)

Die 36km lijken net aangelegd met speciaal voor jou zoetlopende zand of fijne grindweg langs een rivier die er mooi ligt te wezen in een aaneenschakeling van postkaart prenten of feeërieke stopplaatsen.

Zeker een stop waard: Angeac (de Kerk), Saint-Sigismond (Saint-Simon), Graves St-Martin, Bassac,…

Net vóór de stad kondigen een rij kastelen Jarnac aan als geboortestad van François Mitterand.

Terug naar de rivier en dit tot in Cognac – vroeger reed je in Bourg-sur-Charente via het kasteel van Grand Marnier een rondje omhoog en rond de Golf van Cognac… Nu blijf je heerlijk en in de schaduw langs de rivier.

Cognac vinden we best gezellig, zeker langs de oever van de rivier op le Quai des Flamands waar altijd een flinke zucht cognac in de lucht hangt (Hennessy)!

Qua locatie (lijken ons) aan te raden plaatsen voor overnachting: La Cascade de Saintonge, Le Moulin de Bassac, The Riverside Retreat (aan de brug van Bassac), Les Ombrages (Vibrac). En in Cognac: Hotel Quai des Pontis (geslapen voor 110€ incl ontbijt; Zeer goed).

Etappe 6: Van Cognac naar Saintes: 38 km

Blijf rustig verder genieten! Zonnebloemvelden, wijnranken, weiden met ooievaars, een rivier die zijn tijd neemt…

In Salignac, le port de Lys, kom je L’université de la Paresse tegen, een amalgaam van tuin en terras meubelen waarvan de eigenaars geen moeite doen noch hebben om hun naam eer aan te doen.  Ze verkopen wel het beste ijs van de regio: die van l’Angélys. Maar of die omzet zal volstaan om “la paresse” te blijven prediken…?

Die van Les Clapotis in Rouffiac doen wel nog enige moeite…

Een schitterend idee voor lunch daarentegen: het eenvoudig bekoorlijke Amaryllis in Courcoury.

In Chaniers kan je met “le bac” even naar de overkant om te zwemmen in een afgebakend stukje rivier langs de camping.

Saintes is vooral bekend om zijn Romaanse Abbaye aux Dames en bij klassieke muziekliefhebbers voor het jaarlijkse festival er in; naam en faam voor een flink stuk te danken aan Philippe Herreweghe. Zie Festival de Saintes – Abbaye aux Dames.  Dit festival biedt een unieke totaalervaring aan een waaier van klassieke muziek in hoogstaande concerten, in een bekoorlijk kader en in een zalig eenvoudige sfeer. Ideaal om te onthaasten en tot rust te komen. Tussen enkele concerten in, een eindje langs de Charente fietsen maakt het tot de perfecte vakantie!

Wandel ook langs de Charente via de Arc van Germanicus om de oude stad te bezoeken: er zijn enkele charmante straatjes rond de basiliek Saint-Pierre en dan verder de moeite om het goed bewaarde Romeinse amfitheater en de crypte van de basiliek van Saint-Eutrope te bezoeken!

Om te verblijven zijn Les Chambres de l’Abbeye een aanrader, evenals Les Saveurs de l’Abbeye als restaurant. Ook de camping is er schitterend gelegen en heeft stacaravans te huur!

Etappe 7: van Saintes naar Saint-Savinien : 26km

In bevalligheid wedijvert dit stuk met de etappe tussen Chateauneuf en Cognac met Port d’Envaux als absolute parel! Eigenlijk zo mooi dat het beter stil gehouden wordt…. (Alhoewel: Karl Vannieuwkerke heeft er met Vive le Vélo ooit al zijn tenten opgezet).

Bij mooi weer moet je het havenplaatsje als dagje rust opnemen met wat wandelen (wandel zeker een heel eind langs de rivier westwaarts om te genieten van de architecturale rijkdom die de handel in de vorige eeuwen het plaatsje heeft gebracht!), wat zwemmen, met enkele oestertjes van Oleron onder een wilg en diner op het terras van Auberge de la Charente- l’Amaranthe (boeken! Open Woe tem Zondag)! Er zijn zeker 2 B&B in Port d’Envaux. (Les Armateurs en Logis des Chauvins)

De route verder (het laatste stukje naar Saint-Savinien is eigenlijk een afslag naar Le Mung) blijft leuk met het mooie kasteel van Panloy als hoogtepunt, en de aankomst in het stadje bevredigend. Eigenlijk is het niet zo’n giller maar het charme gehalte zal het ooit wel halen…  Le Saint-Savinien is er een goed hotel/restaurant.

Etappe 8: Van Saint-Savinien naar Rochefort: 39km

Vanaf Saint-Savinien is de Charente minder beschermd voor de getijden van de oceaan, wordt ze merkelijk breder en de loop ervan chaotischer met meer kans en ruimte voor overstroming.  Daarom volg je van hier af eerder kanalen die door het gebied zijn getrokken en dus een polderlandschap, met veel grazend Limousin en Charollais vee.

Tonnay Charente brengt je door industriële vergane glorie, met erna een lang saai stuk langs de D739. Na de afslag naar links op deze D-weg, kom je Rochefort binnen waar je 2 opties hebt: ofwel rechtdoor door de stad – de minder imposante optie – ofwel links (aan café Le Cargo; niet zo duidelijk!)) de kaden op van de Charente.

Je passeert het Arsenaal met het Musée de la Corderie (touwslagerij) en – wanneer ze niet op reis is –  La Hermione, een replica van het fregat van Generaal de La Fayette waarmee hij de Amerikaanse kolonisten te hulp is gesneld in hun strijd tegen de Engelsen (natuurlijk) (en daarmee de Amerikaanse kolonisten geholpen heeft om in 1882 eindelijk onafhankelijk te worden….maar daarvoor heeft Lodewijk XVI zich zwaar in de schulden moeten werken wat een belangrijke aanleiding tot de Franse Revolutie is geworden!)

Sterk aan te raden in Rochefort: Hotel Roca-Fortis en restaurant O’Gabier.

En zo zit je al op:

Etappe 9: Van Rochefort naar Fouras: 27km

Aan Le Pont Transbordeur (de vervoerdersbrug met er rond enkele aantrekkelijke terrasjes) ga je rechts richting Vergeroux.

Nog wat meer polders en net voor St Laurent verlaat je de Vélodyssée die met je samenliep en ga je links richting Fouras.

Dit is verrassend een vrij rustig en mooi stadje aan de zee met een fort dat de stad beschermde, een fraaie ijverige dijk (La Grande Plage) met diverse restaurants (Le Bel M voor lunch geprobeerd en goed bevonden!), een gezellig binnenstadje met interessante prullaria, een te bewandelen of fietsen Avenue du Bois Vert (waar je op diverse plaatsen langs prachtige oude huizen kunt afdalen naar het strand!) en voor “les fruits de mer”een zeker te bezoeken restaurant l’Océan (dicht bij de ferry pier).

Van hier kan je ook nog een ferry nemen (20 minuten) naar île d’Aix (niet gedaan..)

CONCLUSIES:

  1. Het belangrijkste besluit is in de inleiding al gemaakt: dit is een route die je in één week volledig kan doen onthaasten door in alle rust en schoonheid te genieten van een prachtige rivier die ingebed ligt in een streek die gelukkig door de hordes toeristen (nog) niet is ontdekt. Hier kan je zelfs in de zomer in een gezellige drukte jezelf vinden.
  • Indien wij de route opnieuw zouden doen en in alle rust: met de trein of auto naar Thiviers: vertrekken van Thiviers maar slaapplaats zoeken in St-Jean-de-Côle, dag 2 naar Les Buis (Marthon/Feuillade), Dag 3 overnachten in Bassac, Dag 4 in Saintes, dag 5 in Port d’Envaux, dag 6 in Rochefort, dag 7 in Fouras.

GENIET ER VOORAL VAN!!!