La Flow Velo

LANGS DE CHARENTE en door le PERIGORD LIMOUSIN

VOORAF

  1. Een wat eigenaardige naam voor een fietsroute, maar…! We ontdekten ze ergens rond Rochefort op de Vélodyssée en botsten op de route al fietsend rond Saintes. Ze verbindt l’île d’Aix in de Charente-Maritime met Thiviers in het Noorden van de Dordogne en loopt over 290 km langs de Charente en van eventjes na Marthon, door de bossen van het Parc Régional du Périgord-Limousin.
  1. Tijdens ons verblijf in Saintes hebben we de eindjes tussen Port d’Envaux, Saintes, Cognac en Chateauneuf-sur-Charente gefietst (dus van West naar Oost), in totaal ongeveer 85 km. Dus hier geen overzicht van de hele route, enkel wat indrukken over delen ervan. Ook geen gedetailleerde statistieken aangezien deze 85km zonder veel inspanningen kunnen worden gefietst; volgens de routebeschrijving op Accueil | La Flow Vélo (laflowvelo.com) valt er wel wat te klimmen, later wanneer de Charente wordt verlaten.
logo FV
  1. Saintes is vooral bekend bij klassieke muziekliefhebbers voor zijn jaarlijkse festival in de Abbeye aux Dames. (Festival de Saintes – Abbaye aux Dames) Het biedt een unieke totaalervaring met een waaier aan klassieke muziek in hoogstaande concerten, in een bekoorlijk kader en in een zalige en eenvoudige sfeer. Ideaal om te onthaasten en tot rust te komen.  Met nu en dan, tussen enkele concerten in, een eindje langs de Charente fietsen wordt het een heerlijke vakantie! (Saintes: om te verblijven: Les Chambres de l’Abbeye, Les Saveurs de l’Abbeye, Hotel Le Messagerie; om te eten : Les Saveurs de ‘Abbeye, l’Insolite, La Terrasse, Victor Hugo, ….

DE ROUTE        

La Flow Velo

Zoals in de inleiding aangegeven, hier enkel wat indrukken of aanbevelingen:

  1. Port d’Envaux is een pareltje! Eigenlijk zo mooi dat het beter stil gehouden wordt…. (Alhoewel: Karl Vannieuwkerke heeft er met Vive le Vélo ook al zijn tenten opgezet). Bezoek er zeker ook Restaurant Auberge de la Charente- l’Amaranthe!
  1. Saintes: behalve de abdij bezoeken, loop ook even langs de Arc van Germanicus, bezoek het amfitheater en ga watertanden (op woensdag en zaterdag) in de marché St-Pierre.
  1. Van Saintes naar Cognac: zalig! Meestal onverhard maar op goed aangelegde paden!  Stopplaatsen : aan de overkant (neem de overzet of “le bac”) in les Chaniers (La Guingette de Chaniers), in Port de Lys: l’Université de la Paresse!
  1. Cognac: niet mis, vooral de oude haven. Zeer goed hotel: Le Quai des Pontis; restaurant La Courtine: ok.   
  1. Tussen Cognac en Chateauneuf-sur-Charente : PRACHTIG en ZALIG !! Vooral vanaf Bourg-sur-Charente!
  1. Te onthouden: even verder dan CsC: Saint-Simieux (nog te bezoeken!) en tussen Mosnac en Saint-Simieux: pub les Gabariers (over de brug naar links!)